Kyokushinkai Karate

Kyokushinkai staat bekend als de hardste en vrijwel de enige officiële vorm van "fullcontact"-karate. Het is een volwaardige karatestijl waarin de karateonderdelen kihonkumitekata en tameshiwari (breektest) alle verplichte onderdelen bij examens zijn, hoewel tameshiwari lang niet in alle kyokushinkai-scholen wordt beoefend. Kyokushinkai kenmerkt zich door gedisciplineerde en geestdriftige beoefening.

Kyokushinkai Karate
Budo Kai Tora Tora

BUSHIDO + Dojo-kun

De krijgerscode

Traditioneel wordt de 'Fighting Spirit' (Kokoro), de Bushido (krijgerscode) en de dojo-kun (dojoregels) in elke authentieke dojo dan ook zeer hoog aangeschreven. Het gevecht zelf vormt het zwaartepunt van deze karatestijl. Kyokushinkai staat ook wel bekend als de 'world's hardest karate'. In kyokushinkai houdt men rekening met het feit, dat in een realistisch gevecht het vrijwel onmogelijk is om niet geraakt te worden. Daarom besteedt men extra aandacht aan de conditionering van het lichaam om klappen te kunnen incasseren. Ook traint men geregeld op makiwara's en bij gebrek daaraan op stootzakken, om zo voldoende slagkracht te ontwikkelen.

Ichi geki hissatsu

Efficiëntie & Techniek

In kyokushinkai is het niet ongebruikelijk om ook buitentrainingen te houden, vaak op blote voeten en gekleed in een karatepak. Favoriete trainingsplaatsen zijn in het bos of op het strand. In kyokushinkai gaat men uit de Japanse samoerai-stelregel "Ichi geki, hissatsu", wat betekent "Eén slag meteen dood". Een moderne interpretatie hiervan is: proberen met één slag een tegenstander uit te schakelen (dus niet te doden).

Dit wordt als efficiënter beschouwd en is het middelpunt van de techniek in kyokushinkai-karate. Het buitensporige voetenwerk en de ingewikkelde technieken zijn secundair. Voor senioren worden wedstrijden gehouden zonder beschermers en vol contact is toegestaan.

Budo Kai Tora Tora Kyoshinkai Karate Banner
Kyokushinkai 1

Ichi geki hissatsu

Efficiëntie & Techniek

Binnen een strak kader van regels, waarop vijf scheidsrechters per wedstrijd toezien, is het geoorloofd de tegenstander te slaan of te schoppen. Verboden technieken zijn echter schoppen naar het kruis en de gewrichten, en stoten naar hoofd, ruggengraat, kruis en hals. Schoppen naar het hoofd zijn echter wel toegestaan.

Kyokushinkai kent een test genaamd de 100-man-kumite (Japans: hyakunin kumite), welke een extreme test is van het fysieke en mentale uithoudingsvermogen van de karatebeoefenaar. Hierbij houdt de karatebeoefenaar een gevecht van 100 ronden tegen verschillende tegenstanders van dezelfde of hogere rang, waarvan elke ronde anderhalf tot twee minuten duurt. Deze test is door Masutatsu Oyama zelf bedacht en hij was ook de eerste die de test succesvol voltooide.

De zes Kata's

De basis van Kyokushinkai

In kyokushinkai worden kata's beoefend. Dit zijn bijeen gebundelde combinaties van technieken, die een gevecht tegen denkbeeldige tegenstanders uitbeelden. Veel van de kata's van kyokushinkai zijn overgenomen vanuit het Shotokan karate en het Goju-ryu karate, waarbij Masutatsu Oyama sommige kata's naar eigen inzicht wat aangepast heeft. Ademhalingsoefeningen zoals Ibuki en Nogare zijn ook onderdeel van kyokushinkai, met name bij sommige kata's. Kyokushinkai heeft een basis (Kihon) van 6 kata's. In deze kata's zijn de basisbeginselen ondergebracht.

 • drie Sokugi kata's (gericht op balans en beentechnieken; niet alle organisaties hanteren deze)
 • drie Taikyoku kata's (gericht op balans en armtechnieken; overgenomen vanuit Shotokan)
 • vijf Pinan kata's (gebaseerd op de Heian kata's vanuit Shotokan)
 • Gekisai Dai (overgenomen vanuit Goju-ryu)
 • Gekisai Sho (overgenomen vanuit Goju-ryu)
  Kanku (gebaseerd op Shotokan kata Kanku Dai)
 • Sanchin (overgenomen vanuit Goju-ryu; in kyokushinkai beoefent men de oude versie van Kanryo Higaonna)
 • Tensho (overgenomen vanuit Goju-ryu)
 • Saiha (gebaseerd op Goju-ryu kata Saifa)
 • Seienchin (overgenomen vanuit Goju-ryu)
 • Seipai (overgenomen vanuit Goju-ryu)
 • Sushiho (gebaseerd op Shotokan kata Gojushiho)
 • Yantsu (overgenomen vanuit Motobu-ha Shito-ryu)
 • Tsuki No Kata (overgenomen vanuit Seigokan Goju-ryu)

Ben jij geïnteresseerd?

Vraag een proefles aan!

Budo Kai Tora Tora
Bestuur Budo Kai Tora Tora (BKTT)
Bestuur Budo Kai Tora Tora (BKTT)

Heb jij vragen of opmerkingen?

Neem contact op

Ben jij nieuwsgierig, heb je een vraag of wellicht iets anders? Via onderstaande knop.

BKTT Logo

Budo Kai Tora Tora

Budo Kai Tora Tora is een karatevereniging, die zich bezig houdt met het Kyokushinkai Karate.

We hebben ons als doel gesteld om een ieder die interesse heeft om karate te gaan beoefenen de kans te geven, om op zijn of haar niveau onze sport te beoefenen.

Trainingslocatie
Dojo van SJZ

Wij zijn gevestigd in Dojo van SJZ

Zutphen Laan naar Eme 99
7204 LZ Zutphen

06 - 224 396 42
r.broek910@upcmail.nl

Trainingslocatie
BS de Waaier

Wij zijn gevestigd in BS De Waaier

Dr. De Visserstraat 4
7204 KM Zutphen

06 - 224 396 42
r.broek910@upcmail.nl

Scroll naar top