Het ontstaan van Kyokushinkai karate

Masutatsu Oyama is de grondlegger van het Kyokushin-karate en werd in 1923 in Korea geboren. Op negenjarige leeftijd werd hij naar Mantsjoerije gestuurd, om bij de boerderij van zijn zus te wonen. Zijn eerste kennismaking met de vechtkunsten verkreeg hij van een zekere meneer Yi, die als arbeider werkzaam was op de boerderij. Van hem leerde hij een Chinese vechtkunstvorm, genaamd Shi-Pa-Lohan-Sho (de 18 handen van Lohan). Op twaalfjarige leeftijd keerde hij weer terug naar Korea.

Kyokushinkai Karate
Budo Kai Tora Tora
Mas oyama
Mas Oyama 1

In 1938, op vijftienjarige leeftijd, reisde hij naar Japan om opgeleid te worden als piloot. Overleven op zichzelf op die leeftijd bleek lastiger te zijn dan gedacht, vooral als Koreaan in Japan, en zijn interesse in de pilotentraining zakte langzaam af. In zijn vrije tijd trainde hij in judo en boksen.

Nadien begon hij Shotokan karate te trainen bij Gigo Funakoshi, de zoon van beroemde karatemeester Gichin Funakoshi. Na het overlijden van Gigo Funakoshi trainde hij bij Gichin Funakoshi zelf, bij wie hij twee jaar trainde. Daarna verliet hij Shotokan karate, omdat Oyama vond, dat deze stijl te weinig effectief zou zijn.

Vervolgens ging hij Goju-ryu karate trainen bij de Koreaanse meester So Nei Chu, die ook in Japan woonde en een leerling was van Gogen Yamaguchi.

Mas Oyama 1

Nadat Japan de Tweede Wereldoorlog verloren had, heerste er chaos in het land en was er een schrijnend tekort aan levensmiddelen en banen. Ook Oyama kreeg hiermee te maken, wat hem bijna wanhopig maakte. Gelukkig kreeg hij hulp van zijn leraar So Nei Chu, die hem het advies gaf om zich in eenzaamheid terug te trekken en zijn lichaam en geest te trainen.

Aldus, trok Oyama naar de berg Minobu, gelegen in de prefectuur Chiba, en begon daar een geharde solotraining in karate. Zijn training bestond onder meer uit kihontrainingzenmeditatie, onder koude watervallen kata's beoefenen, rivierstenen met zijn blote handen breken, bomen te gebruiken als stootpaal en over snelgroeiende vlasplanten springen.

Mas Oyama 2
mas_oyama school
Mas oyama 3

Oyama had het boek 'Musashi' meegebracht, dat gebaseerd is op het leven van samoerai Miyamoto Musashi, die hij als inspiratiebron gebruikte bij zijn trainingen.

Oyama werd bekend bij het grote publiek door de vele vechtdemonstraties, die hij met stieren hield, waarbij de horens van de stieren met zijn blote handen afhakte. Ook maakte hij een rondreis door Amerika, waar hij demonstraties gaf en hij met vele uitdagers vocht.

Oyama was er bekend om, dat hij uitdagingen niet uit de weg ging en hij daagde zelf ook vechtkunstenaars uit. Ze boden immers voor hem een mogelijkheid om zijn gevechtsvaardigheden in de praktijk uit te testen. Zo kon hij zijn eigen vaardigheden steeds verder aanpassen en verbeteren.

Uit onvrede met de bestaande karatestijlen, ontwikkelde hij uit zijn ervaringen een eigen stijl van karate. Hij noemde zijn karatestijl kyokushinkai, welke, anders dan de bestaande stijlen, een full-contact vorm van karate is. In 1953 begon Masutatsu Oyama met lesgeven. In 1956 opende hij zijn eigen dojo, genaamd Kyokushinkai-Kan. De betekenis hiervan is:
 
  • Kyoku = het uiterste.
  • Shin = waarheid.
  • Kai = samenwerken.
  • Kan = gebouw,
Tijdens zijn leven gaf Oyama aan vele studenten les. In 1964 stichtte hij de IKO (International Karate Organization) in Tokio, Japan. Vanaf dat moment verspreidde kyokushinkai-karate zich over meer dan honderdtwintig landen, waar ook kyokushinkai-scholen werden gesticht. Na de dood van Oyama in 1994 versplinterden de kyokushinkai-scholen zich gaandeweg steeds meer in verschillende karateorganisaties.

Ben jij geïnteresseerd?

Vraag een proefles aan!

Budo Kai Tora Tora

Heb jij vragen of opmerkingen?

Neem contact op

Ben jij nieuwsgierig, heb je een vraag of wellicht iets anders? Via onderstaande knop.

BKTT Logo

Budo Kai Tora Tora

Budo Kai Tora Tora is een karatevereniging, die zich bezig houdt met het Kyokushinkai Karate.

We hebben ons als doel gesteld om een ieder die interesse heeft om karate te gaan beoefenen de kans te geven, om op zijn of haar niveau onze sport te beoefenen.

Trainingslocatie
Optisport De Kei

Maandag en woensdag
Jeugd tm 12 jaar
18:00-19:00 uur
Junioren/Senioren 
19:00-20:00 uur

Bussenweide 2
7203 NE Warnsveld

06 - 21983911
r.broek910@upcmail.nl

Trainingslocatie
SB-FIT

Iedereen van 19:00-20:00 uur

IJslandsestraat 6
7202 CL Zutphen

06 - 21983911
r.broek910@upcmail.nl

Scroll naar boven