
Ontwikkeling & Doorzettingsvermogen
Meer dan een sport
Kyokushinkai is meer dan sport alleen. Je leert omgaan met je eigen krachten en zwakheden, maar ook leer je omgaan met het verlammende effect van stress en angst. Deze vaardigheden komen in elke situatie en overal van pas, bijvoorbeeld thuis op het werk of op school. Door jezelf te verbeteren krijg je nieuwe energie om door te gaan en daardoor kun je vaak meer bereiken dan je denkt.
Het gaat niet om de regels, hoe je op te stellen, hoe je te gedragen, wat wel en wat niet te zeggen. Het gaat om de karaktervorming door het aankweken van zelfvertrouwen, wilskracht, doorzettingsvermogen, aandacht en zelfbeheersing en, het belangrijkste, het leren betrachten van geduld, respect en waardering, voor jezelf en voor elkaar.
Alles op een rijtje
Onze huisregels
1.
Trek je schoenen direct bij binnenkomst uit. Niet alleen om de sporthygiëne, maar het drukt ook respect uit naar de Budokai.
2.
Groet binnen Kyokushinkai altijd met "osu" om geduld, respect en waardering uit te drukken. "Osu" is de hoeksteen van de Kyokushinkai training.
3.
Kyokushinkai kent een duidelijke hiërarchie, waarbij de hoogst gegradueerde bepaalt wat, wanneer en hoe iets gebeurt. Karateka’s die lesgeven of daarbij assisteren noemt men tot en met 2e dan "Senpai". Leraren of assistenten met 3e of 4e dan spreek je aan met "Sensei". Zeer hoog gegradueerde leraren, vanaf 5e dan, spreekt men aan men "Shihan".
4.
Leer de gebruikte Japanse termen zo snel mogelijk kennen. In de Dojo mag alleen Nederlands en Japans gesproken worden.
5.
Zorg dat je uiterlijk 15 minuten voor het begin van de les aanwezig bent. Zorg voor een schoon lichaam. Hou je nagels kort en schoon. Ga voor de training naar de wc. Zet je mobiele telefoon uit.
6.
Zorg dat je een karatepak, een band en beschermers bij je hebt. Scheenbeschermers en vuistbeschermers zijn verplicht. Kruis-, borst- en gebitsbeschermers zijn aanbevolen.
7.
Iedereen helpt mee om de Dojo voor en na de training op te ruimen. Berg de gebruikte materialen op de juiste plek op. Gooi je rommel in een afvalbak. Laat de kleedkamer, douche en toilet schoon en op orde achter.
8.
Om blessures of verwondingen te voorkomen doe je sierraden zoals oorbellen, ringen, kettingen, piercings en haarspelden af. Een ring die niet af gaat moet je afplakken. Doe lang haar in een staart.
9.
Consumpties, zoals eten, drinken en snoep zijn in de Dojo niet toegestaan. Kauw dus geen kauwgom tijdens de training. Roken is nergens toegestaan.
10.
Draag je pak ("gi") met gepaste trots en op de juiste manier en knoop je band ("obi") op de juiste manier, voordat je de Dojo binnenkomt. Hou je pak wit en draag het internationale Kyokushin embleem op je linkerborst. Wedstrijdvechters en demonstratie-karateka’s worden geacht daarnaast ook het Dojo embleem van Budokai Tora Tora op de linkermouw te dragen. Je band heeft de kleur die hoort bij de graad waar je recht op hebt. Vrouwen dragen een wit T-shirt of hemd onder het jasje.
11.
Bedenk dat de lessen voor wekelijkse training betrekkelijk kort zijn. Kyokushinkai leer je door te DOEN. Benut daarom vanaf de eerste tel, iedere minuut van de training om praktisch te oefenen en beperkt onderling praten tot een minimum. Er wordt zoveel mogelijk stilte in acht genomen. Dus vooral niet door elkaar heen rennen of luidruchtig schreeuwen. Regelmatig wordt tussendoor de gelegenheid gegeven om vragen te stellen. Wacht daarop.
12.
Volg de aanwijzingen van de leraar of de assistent zonder tegenspraak op. Oefen alleen de aangeboden leerstof. Dus niet zomaar iets anders doen of op eigen houtje andere technieken toepassen. Ongecontroleerde experimenten kunnen in Kyokushinkai tot nare blessures leiden. Hou het veilig.
13.
Nadat de les is begonnen, verlaat niemand meer de dojo zonder dat eerst te vragen. Als je te laat bent, loop dan niet zomaar de les binnen. Groet, zoals normaal, bij het binnenkomen van de dojo. Ga links naast de ingang in seiza zitten en wacht tot de leraar een teken geeft dat je mee kunt doen.
14.
Train met een positieve instelling, train met enthousiasme en plezier. Let goed op tijdens de les. Bij uitleg door de leraar of assistent blijf je rechtop staan en luister je aandachtig.
15.
Het opstellen voor meditatie ("seiza"), basisoefeningen ("kihon"), stijlvormen ("kata") of vechtoefeningen ("kumite") moet vlot gebeuren. Een vlotte en correcte opstelling is een bewijs van de alertheid en motivatie van de leerlingen. Opstellen gebeurt steeds volgens graad gerekend vanaf rechts vooraan, tenzij de leraar anders zegt.
16.
Als je even aan de kant moet wachten wordt er alleen op de grond gezeten, dus niet op de verwarming, de vensterbank of de gastenbank. Zit in kleermakerszit of in kniezit, dus niet languit liggen of tegen de muur aan hangen.
17.
Als je je kleding in orde wilt maken dan draai je je om en je kijkt de leraar of je mede-karateka's niet aan. Maak je kleding pas in orde, nadat de leraar dat aangeeft.
18.
Train oprecht. Als je technieken te veel inhoudt, afkort of expres mist, doe je alsof je aan karate doet. Hiermee hou je jezelf en je partner voor de gek. Oefen met zoveel mogelijk verschillende partners. Laat niet al je vorderingen van de les afhangen, maar oefen ook thuis. Alles wat je vandaag niet oefent, zul je morgen niet kunnen.
19.
BKTT verwacht dat je je gedraagt op een manier die veilig, hoffelijk en respectvol is. Wat BKTT niet wil is disrespect. Disrespect is het herhaaldelijk en bewust vertonen van ongewenst gedrag. Dit bestaat uit een ongeïnteresseerde of onbeleefde houding. Onsportief gedrag bijvoorbeeld door het opzettelijk blesseren van anderen. Iemand anders zijn spullen kapotmaken of stelen. Ongepaste uitspraken, commentaar of geluiden over een oefening of uitleg door de leraar.
20.
Groet bij het betreden en verlaten van de Dojo met "osu". Bij het betreden en verlaten van de dojo buig je en groet je de dojo en de aanwezigen met "osu". Je groet zwarte banden die de dojo betreden en verlaten met "osu". Je groet met "osu" bij aanvang en bij afsluiting van de les. Je groet de leraar met "osu" als er uitleg gegeven is. Je groet je trainingspartners bij aanvang en bij afsluiting van de oefening aan met "osu". "Osu" is de hoeksteen van de Kyokushinkai training.